Wabi Sabi

Burn-out coaching

Als je lijf stop zegt

Wat is een burn-out nu precies?

Geen ene burn-out is dezelfde. Voor de ene kan een burn-out gepaard gaan met heel veel lichamelijke klachten, de andere krijgt te kampen met angsten. Sommige mensen kunnen fysiek helemaal niets meer en zijn niet in staat om te vertellen wat er mis is. Een burn-out is het best te omschrijven als geestelijk en lichamelijk volledig uitgeput zijn. Je kan je batterijen niet meer opladen tijdens een weekend of vakantie. Een burn-out ontstaat door langdurige overbelasting. Doordat je zo lang over je grenzen bent gegaan. Een te hoge werkdruk wordt vaak gezien als een belangrijke oorzaak. Maar een burn-out kan evengoed komen door te veel privé-verplichtingen, sociale druk om een perfect leven te leiden doet ons soms ook echt lijden. Eigenschappen zoals perfectionisme of faalangst kunnen dit alleen maar aanwakkeren.

Wat is burn-out coaching?

We gaan samen ontdekken waar je stress van krijgt en hoe je daar beter mee kunt omgaan. Het doel is het verminderen van spanningsklachten en een manier vinden om je batterijen op een zo kwaliteitsvolle manier op te laden. Om daarna zo snel als verantwoord is terug opstartten op  je werk of een andere levensinvulling. We gaan hierbij iets anders te werk dan bij andere coachings. Zachter en trager, want jouw comfortzone is beduidend kleiner dan wanneer je wel lekker in je vel zit. We leren ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen en mindfulness technieken aan. Zodat jij thuis zelf ook kan werken aan je herstel. Omdat je bij een coach zelf tot een oplossing moet komen, en dit bij een burn-out soms nog heel moeilijk is, geven we je suggesties en tips, zodat jij op jouw tempo tot inzichten kan komen.

Waarom zou je naar een burn-out coach gaan?

Als je met een burn-out kampt, lijkt contact leggen met een burn-out coach een onmogelijke opgave. Je bent al een lange tijd doodmoe, hebt moeite met nadenken en je emoties zijn op hol geslagen. Maak een afspraak bij je huisarts. De dokter kan een fysieke oorzaak van je klachten uitsluiten. Ziet de arts dat er sprake is van een burn-out, dan geeft die ook aan of het gepaard gaat met een depressie. Als er te weinig draagkracht is, is er nood aan extra ondersteuning. Dan is een doorverwijzing naar een psycholoog aangewezen. Coaching werkt dan aanvullend als er voldoende draagkracht is en als de cliënt dus zelf bewust en verantwoordelijk keuzes kan maken.

Met welke vragen kan je terecht bij een burn-out coach?

Met je burn-out coach ga je op zoek naar antwoorden als:

  • Hoe kan ik rust vinden?
  • Wat heb ik nodig om te herstellen van mijn burn-out?
  • Hoe en wat leer ik van mijn ervaringen, wat zijn mijn valkuilen, beperkende overtuigingen.
  • Wat is voor mij belangrijk en hoe verlies ik dit niet uit het oog.
  • Hoe kan ik evenwicht vinden en mezelf niet verliezen in anderen.
  • Waarom lukt het niet om op de rem te staan en mijn energie beter te doseren?
  • Moet ik van job veranderen of is er een andere optie?
  • Wat kan ik leren van mijn burn-out?

Loop ik risico om een burn-out te krijgen?

Met de Burnout Assesment Tool kun je zelf testen of je risico loopt op een burn-out. Deze test is ontwikkeld door hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie Wilmar Schaufeli en zijn collega’s Hans de Witte en Steffie Desart van de KU Leuven.

Overleg met jouw toestemming!

Als burn-out coach werken we soms samen met jouw huisarts, psycholoog, diëtist en kinesist. Wij delen enkel informatie over jou met jouw uitdrukkelijke toestemming.